Zbawienny wpływ oleju kokosowego

0
145

W ostatnich latach popularność oleju kokosowego bije wszelkie rekordy. Obecnie uważany jest za jeden z najzdrowszych olejów na świecie.  O jego zbawiennych właściwościach na nasze życie powstają pace naukowe. Zawarte w nim składniki odżywcze korzystnie wpływają na stan naszego układu pokarmowego, jak i kondycję naszej skóry. Podnosi odporność, co jest szczególnie ważne w naszym umiarkowanym klimacie, w którym występują wszystkie cztery pory roku, a zatem amplituda temperatur jest wysoka.

Orzech kokosowy- czym jest?

Orzech kokosowy tak zwany owoc palmy kokosowej pojawił się na Filipinach. Skąd do dzisiaj importowany jest na rynki całego świata. Z kokosa możemy uzyskać miąższ, z którego tworzone są między innymi wiórki kokosowe, mleko kokosowe oraz wodę kokosową. Po wysuszeniu miąższ staje się koprą, składającą się z około 70% tłuszczu, 14% cukru oraz 7% białka. Zawarte w nim tłuszcze nasycone są przez nas lepiej przyswajalne od tłuszczy zawartych w mięsie.

Olej kokosowy – rafinowany oraz nierafinowany olej z kokosa

Olej kokosowy możemy podzielić na dwa rodzaje. Główną różnicą jest sposób wytwarzania. Olej rafinowany, to olej tłoczony na gorąco przez co doskonale sprawdzi się podczas smażenia. Niestety podczas działania wysokiej temperatury został pozbawiony niektórych składników odżywczych oraz zdrowych bakterii. Olej nierafinowany to pełnowartościowy olej przeznaczony zarówno do gotowania, jak i nakładania na ciało. Decydując się na zakup oleju kokosowego zastanówmy się nad tym, do czego ma służyć. Olej rafinowany przeznaczony do gotowania jest zdecydowanie tańszy od oleju nierafinowanego.  Stając przed zakupem oleju kierujmy się zapachem, gdyż po nim można rozpoznać jego przeznaczenie. Olej rafinowany jest bezzapachowy, natomiast olej nierafinowany charakteryzuje delikatny, kokosowy zapach. Nakładając go na ciało możemy odczuć nie tylko efekt natłuszczenia skóry, ale i piękny zapach unoszący się na ciele.

Olej kokosowy na odchudzanie – działanie

Olej kokosowy dzięki swoim właściwościom polecany jest każdemu, kto pragnie pozbyć się nadprogramowych kilogramów oraz osobą uprawiającym sport. Jest to możliwe dzięki zawartym w nim grupie tłuszczy zwanych trójglicerydami śródłańcuchowymi. Grupa ta nie zmienia się w tkankę tłuszczową, lecz w energię. Jedzenie zawierające choć odrobinę oleju kokosowego, przyspiesza metabolizm. Niemniej jednak należy pamiętać, iż olej kokosowy jest niezwykle kaloryczny. Z tego względu, powinien stanowić dodatek do jedzenia. Nie poleca się jedzenia samego oleju kokosowego. 100 gram produktu zawiera około 860 kcal.

Olej kokosowy – lekiem na chorobę

Regularne stosowanie oleju kokosowego obniża poziom złego cholesterolu, na korzyść HDL, czyli dobrego cholesterolu. Z tego względu znacząco zmniejsza możliwość wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca. Co więcej, stwierdzono, iż olej kokosowy może nas uchronić przed cukrzycą, gdyż usprawnia działanie insuliny w naszym organizmie  oraz stabilizuje poziom cukru we krwi. W ostatnich latach udowodniono, iż olej z kokosa zapobiega chorobie Alzheimera oraz Parkinsona. Możemy go stosować na ból zębów, ogólne osłabienie, przeziębienie, a także kamice nerkową, awitaminoze, problemy trawienne oraz skórne.

Olej kokosowy – na ratunek urodzie

W ostatnich latach wzrosła nasza świadomość dotycząca składników znajdujących się w kosmetykach do ciała. Produkty z dużą ilością sztucznych składników nierzadko wbrew etykiecie wysuszają nasza skórę. Z tego względu coraz większą popularnością cieszą się kosmetyki naturalne.  Coraz więcej spośród nas dostrzega zalety produktów, które znajdują się na wyposażeniu naszego domu. jednym z takich produktów może być olej kokosowy. Regularne stosowanie nierafinowanego oleju kokosowego na nasze ciało, wpływa na napięcie naszej skóry oraz gładkość. Cenne składniki odżywcze zawarte w oleju, przedostają się przez cienką warstwę skóry do naszego organizmu. Dzięki nakładaniu go na ciało odżywiamy nie tylko skórę, ale i całe ciało.  

Wiele lat temu udowodniono zbawienny wpływ oleju kokosowego na nasze włosy. Poprzez nakładanie oleju na włosy regenerujemy je, nawilżamy, oraz sprawiamy , iż stają się bardziej lśniące oraz gładsze.

Olej kokosowy jest istną bombą witaminową. Na jego temat powstają nowe badania wskazujące na zwarte w nim składniki odżywcze. Regularne spożywanie około 2 łyżek oleju dodanych do jedzenia, może stworzyć warstwę, która ochroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem toksyn zawartych w powietrzu. Każdy kto wprowadzi go do swojej diety, już po kilku tygodniach zauważy znaczące zmiany, jakie zajdą w napięciu skóry oraz wyglądzie włosów. niemniej jednak najważniejsze jest regularne spożywanie oleju. Sukces możemy osiągnąć jedynie poprzez rutynę. Antyoksydanty zamknięte wewnątrz kokosa opóźniają proces starzenia, dzięki czemu, na długo możemy zapomnieć o zmarszczkach. Choroby cywilizacyjne to zmora naszych czasów. Naszym sojusznikiem w przeciwdziałaniu nim może stać się nierafinowany olej kokosowy dodawany do posiłków.