Których produktów spożwczych powinno unikać nasze dziecko

0
116

Nawyki żywieniowe naszego dziecka kształtujemy od najmłodszych lat. Początkiem tego procesu jest zakończenie karmienia piersią lub mlekiem modyfikowanym i wprowadzanie nowych produktów do jadłospisu maluszka. Istnieją produkty, których powinniśmy unikać, ze względu na delikatny układ pokarmowy naszego dziecka.

Przetworzone mięso

Nierzadko słyszymy, iż mamy często kupują dla swoich pociech delikatne mięso zawarte w parówkach. Smaczne kabanosy czy wędliny dedykowane dzieciom, niemalże krzyczą, aby je kupić. Nie dajmy się jednak zwieść chwytom marketingowym. Pamiętajmy, iż nasze dziecko dopiero poznane smaki. Z tego względu powinniśmy dostarczyć mu jedynie pełnowartościowe produkty, które pozytywnie wpłyną na jego rozwój. Przetwory mięsne zawierają w składzie niewiele mięsa, za to wiele chemicznych dodatków. Decydując sie na zakup bogatego w wartości odżywcze mięsa, kupujmy produkty nieprzetworzone, których skład oraz pochodzenie zostały dokładnie opisane przez producenta. Mięso pakowane często zawiera wiele zbędnych dodatków, które mogą wyrządzić naszemu dziecku szkodę. Pamiętajmy, iż dzieci nie mogą spożywać surowego, bądź wpółsurowego mięsa, gdyż może zawierać groźne pasożyty oraz bakterie. Wybierajmy wyłącznie chude mięso, pochodzące od sprawdzonego dostawcy.

Sól oraz cukier

Badania prowadzone przez specjalistów zszokowały rodziców. Na ich postawie stwierdzono, iż ponad połowa dzieci po ukończeniu pierwszego roku życia spożywa otrzymują dosalane posiłki, natomiast dzieci do pierwszego roku życia spożywają nadmierną ilość cukru. Musimy zdawać sobie sprawę, iż złe nawyki żywieniowe mogą przełożyć się na całe późniejsze życie naszego dziecka. Dostarczanie zbyt dużej ilości cukru w przyszłości może zaowocować otyłością oraz cukrzycą. Cukier przyczynia się do rozwoju próchnicy, a także zaburzeń łaknienia oraz zaparć. Czy zatem warto kupować naszemu dziecku produkty, składające się w znacznej części z cukru?


Fast food

Układ pokarmowy dziecka jest bardzo wrażliwy. Ciężkostrawne dania składające się ze smażonych produktów, okraszonych dużą ilością przypraw, zawierają wiele szkodliwych substancji, które powstają w procesie produkcji.

Nabiał

Wielu z nas zastanawia się nad tym, czy dziecku można podawać produkty mleczne. Wszak od wielu lat uważano, iż mleko korzystnie wpływa na rozwój kości. Obecnie specjaliści przedstawili dowody na to, iż do ukończenia pierwszego roku, dziecko nie powinno przyjmować produktów mlecznych. Po dwunastu Misiakach życia można poszerzyć menu żywieniowe naszego dziecka i podawać mu dziennie nie więcej niż 500 ml mleka krowiego czy koziego. Krowie mleko zawiera mało żelaza oraz bardzo dużo soli mineralnych i białka. Substancje te stanowią duże obciążenie dla pracy nerek maluszka. Najlepszym rozwiązaniem byłoby podawanie dziecku specjalnego mleka modyfikowanego, dopasowanego do jego indywidualnych potrzeb.

Grzyby

Grzyby nie zwierają żadnych wartości odżywczych, za to mogą przyczynić się do wielu schorzeń. Z tego względu pierwsze grzyby dziecko powinno zjeść mając kilkanaście lat. Grzyby są ciężkostrawne, a nierzadko i niebezpieczne. Pochodzące z niesprawdzonego źródła mogą wywołać zatrucia, a nierzadko przyczynić się do śmierci.

Kremy czekoladowe do pieczywa

Prezentowane  w reklamach pyszne kremy czekoladowe do smarowania pieczywa rozbudzają nasze kubki smakowe. Kolorowe reklamy przedstawiające szczęśliwe rodziny, jedzące pyszne, zdrowe kremy, wykonane z wysokiej klasy produktów budzą nasze zaufanie. Wierzymy, iż rzeczywiście składają się z ziaren kakaowca oraz orzechów. Niestety, w rzeczywistości stanowią prawdziwą cukrową bombę. Ich głównymi składnikami nie są zdrowe orzechy lecz masło, cukier oraz szkodliwe utwardzone tłuszcze roślinne. W większości z nich znajduje się szkodliwy olej palmowy, który wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym ze względu na niską cenę.

Dmuchane bułki

Pieczywo to kolejna grupa produktów, która powinna zwrócić naszą uwagę. Domowy chleb powinien zawierać mąkę razową, zakwas, sól, ziarna oraz wodę. Producenci pieczywa raczą nas dodatkami w postaci emulgatorów E330, regulatorów kwasowości, cukru, mąki pszenno-słodowej, karmelu, tłuszczu roślinnego, a także barwników, które mają utwierdzić nas w przekonaniu, iż spożywamy pełnowartościowy produkt. Dzięki zastosowanym dodatkom, produkty zachowują swój wygląd oraz dłużej pozostają świeże. Pozornie są bezpieczne dla zdrowia, jednakże powstaje coraz więcej prac naukowych, które udowadniają, iż jest wręcz przeciwnie. Przykładem jest guma guar, której spożywanie może przyczynić się do chronicznych wzdęć brzucha.


Podawanie niewłaściwych pokarmów może wywołać poważne problemy żołądkowe u naszego dziecka. Z czasem może doprowadzić do nieodwracalnych zmian w układzie pokarmowym. W pierwszych miesiącach życia nasze dziecko potrzebuje produktów bogatych w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Cukier w diecie naszego dziecka może doprowadzić do niedoboru potrzebnych składników, a w przyszłości doprowadzić do otyłości. Czy warto ryzykować życie naszych dzieci?