Jak jeść zdrowo i tanio?

0
167
plants of red tomatoes and zucchini in the big pots of an urban garden in the balcony of the house in the city

Ogromna część naszego budżetu przeznaczana jest na jedzenie. Według badań na zakupach w ciągu całego życia spędzamy łącznie aż pół roku! Większość z nas chciałaby ograniczyć wydatki związane z jedzeniem, ale jednocześnie jeść zdrowo. Mimo to, coraz mniej osób przygotowuje posiłki w domu, a jedzenie “na mieście” kosztuje przecież znacznie więcej – ale jest to oszczędność cennego czasu. Można ograniczać kwotę wydawaną na jedzenie poprzez kupowanie produktów słabej jakości i gotowych dań do odgrzania w mikrofali, ale cierpi na tym nasza dieta, a w konsekwencji i nasze zdrowie. Na szczęście są sposoby, aby kupować więcej za mniej i nadal jeść zdrowo! Jak to możliwe?

1. Planowanie posiłków i zakupów

Blank shopping list, cutting board and vegetables

Oszczędzanie na zakupach jest możliwe, jeśli potrafimy zaplanować swoje wydatki. Stworzenie planu posiłków na cały tydzień pozwoli nam dokładnie określić, co potrzebujemy kupić, a także pozwoli na wykorzystanie produktów, które już mamy w domu. Wspaniałym pomysłem jest sporządzenie listy zakupów, dzięki której szybciej wyjdziemy ze sklepu i nie kupimy zbędnych produktów. Tworzenie list zakupów to oszczędność czasu i pieniędzy. Warto przeglądać promocje – być może uda się nam kupić coś, czego używamy regularnie, ale w niższej cenie! Zawsze zwracaj uwagę na datę ważności i kupuj tylko te rzeczy, z których wiesz co przygotować. Duże sklepy często proponują klientom karty rabatowe i zniżki, więc stale rozglądaj się za okazjami i korzystaj z nich, a na pewno zmniejszysz swoje wydatki. 

2. Jedz więcej warzyw

Najdroższe na naszych listach zakupów jest zwykle mięso. Obecnie coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską lub wegańską, co z punktu widzenia oszczędności jest świetnym pomysłem. Warzywa są znacznie tańsze, a jednocześnie dają wiele możliwości w kuchni i są bardzo zdrowe. Wcale nie muszą być nudne! Oprócz klasycznych potraw przygotowanych z warzyw, takich jak zupy, można przygotować wiele ciekawych dań – co powiecie na lasagne ze szpinakiem? Albo kotlety z kalafiora? W internecie znajdziemy ogromną ilość smacznych przepisów wegetariańskich, które z pewnością pomogą nam utrzymać zdrowie i jednocześnie zaoszczędzić.

3. Zaprzyjaźnij się z zamrażarką

Kiedy gotujemy w domu, dużo bardziej opłaca się gotować większe porcje. Nie chodzi o to, żeby zjeść więcej. Pozostałe jedzenie może zostać naszym lunchem w pracy, lub po prostu szybkim posiłkiem, kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Resztki jedzenia, na przykład w postaci warzyw, mogą zostać dodane do kolejnych potraw. Jeśli chcemy oszczędzać, nie powinniśmy marnować. Zaopatrz się w pojemniki do przechowywania produktów w zamrażarce i przechowuj w nich porcje jedzenia. Mrożenie pozwala przechowywać żywność dłużej, a jednocześnie pozwala zachowywać jej wartość odżywczą! Na zakupach warto zwrócić uwagę na promocję produktów mrożonych. Są to głównie ryby i warzywa, które są zdrowe i mogą stanowić podstawę wielu dań, dlatego na pewno się nie zmarnują. 

4. Ogranicz niezdrowe przekąski

Healthy food concept.

Niezdrowe przekąski, czyli nasze ulubione chipsy, ciastka i napoje gazowane, są przepyszne, ale za to bardzo niezdrowe i drogie. To właśnie na nie tracimy najwięcej zdrowia i pieniędzy, a ze względu na wysoką zawartość cukru i tłuszczu ciężko nam sobie ich odmówić. Są wręcz uzależniające. Aby jeść zdrowo i tanio, powinniśmy ograniczyć spożycie tego typu produktów. Nie odmawiajmy sobie przyjemności od czasu do czasu, ale jeśli możemy, zastępujmy je zdrowszymi odpowiednikami. Masz ochotę na popcorn? Wybierz tradycyjny, który możesz zrobić na patelni, zamiast tego z mikrofali. Orzeźwiające lemoniady możesz przygotować w domu, zamiast kupować pełne cukru, gotowe napoje ze sklepu. Wystarczy cytryna, mięta i nieco wody gazowanej. To prosty, ale niezwykle skuteczny sposób na oszczędzanie.

5. Bądź samowystarczalny

plants of red tomatoes and zucchini in the big pots of an urban garden in the balcony of the house in the city

Ciekawym sposobem na oszczędzanie, jest samodzielne hodowanie warzyw i owoców. Brzmi ciekawie? Z łatwością możemy sadzić warzywa i owoce w naszych domach i ogródkach, zarówno w doniczkach, jak i bezpośrednio w ziemi. Nasiona są niedrogie i dostępne w większości sklepów, z odpowiednimi informacjami o warunkach, jakich potrzebują rośliny. Możemy również wykorzystywać resztki warzyw i owoców z własnej kuchni. Przykładem może być mango, zwykle dość drogie w sklepach. Po zjedzeniu owocu pestkę można namoczyć w letniej wodzie przez kilka dni, a następnie zasadzić w doniczce i czekać aż wyrośnie. Hodowla własnych warzyw i owoców może stać się przyjemnym sposobem na oszczędzanie.