Imbir sposobem na wszystko? Sprawdź!

0
230

Korzeń imbiru jest skarbnicą cennych składników. Jeśli jest coś, co chciałbyś jeść codziennie, jedz imbir!
Jego udowodnione działanie naprawdę potrafi pokonać często nieciekawy, ostry smak. Warto się przełamać i spożywać go regularnie.

Z korzenia możemy zrobić zarówno sok jak i przyprawę. Imbir w proszku jest dużo bardziej wygodny w użyciu. Możemy go kupić w większości marketów i wsypywać do wielu potraw i napojów. Jednak własnoręcznie zrobiony sok imbirowy to dopiero innowacja!
Do jego przygotowania potrzebujemy jedynie trzech cytryn, średniej wielkości korzenia, dwóch łyżeczek kurkumy oraz pieprzu. Składniki wrzucamy do wyciskarki, do soku wsypujemy produkty sypkie typu pieprz i kurkumę. Całość mieszamy i voilà! Mamy eliksir na wiele dolegliwości.
Jeśli naprawdę nie dasz rady znieść ostrego smaku, nie przejmuj się. Możesz zakupić suplement, który zawiera gingerole. To właśnie dzięki tej substancji imbir jest tak skuteczny. Działa ona przeciwzapalnie, co oznacza, że może wspomóc walkę z bólami i obrzękami. Dodatkowo jest silnym przeciwutleniaczem, który neutralizuje szkodliwe wolne rodniki w organizmie. To zaś oznacza, że zmniejszamy ryzyko zachorowania na raka w przyszłości.
W dalszej części dowiesz się w jakich dolegliwościach pomoże ci imbir. Przeczytaj, a na pewno się zaprzyjaźnicie!

1. Refluks kwasowy.
Dolegliwość występuje w sytuacjach, kiedy zjesz nieodpowiedni posiłek. Niektóre osoby są bardziej podatne, inne mniej.
Jest to przykre doświadczenie, z którym boryka się znaczna ilość osób. Substancje czynne imbiru stosowane są w lekach na tą bolesną dolegliwość.
Powstały już badania, które dowodzą, że regularne spożywanie imbiru, w herbacie czy potrawach, może skutecznie wyeliminować refluks żołądkowy. Zatem, na zdrowie!

2. Zmniejszanie stanów zapalnych w całym organizmie.
Zapalenie jest reakcją obronną organizmu, która ma miejsce gdy trzeba odizolować ranną lub zainfekowaną część ciała. Dzięki temu unikamy uszkodzenia w innych miejscach naszego ciała. Bywa jednak, że zapalenie przestaje być pomocne i sprawia jedynie ból. Wtedy na pomoc przychodzi nam korzeń imbiru. Osoby cierpiące na przewlekłe zapalenie stawów mogą wspomagać się świeżym imbirem, bądź też suplementami.

3. Redukowanie ryzyka zachorowania na raka.
Na temat działania imbiru wciąż trwają badania. Póki co zapowiada się dość obiecująco. Udowodniono, że zabija komórki nowotworowe jajników szybciej i bezpieczniej, niż leki stosowane w chemioterapii. Niestety, terapia nowotworowa wywołuje tyle samo problemów, ile rozwiązuje. Jest to dość niewygodna prawda ale znajdująca odzwierciedlenie w życiu.
Dowiedzono również, że imbir zapobiega zapaleniu okrężnicy oraz jelit.
Warto być wciąż na bieżąco jeśli chodzi o badania nad skutecznością naturalnych składników w walce z rakiem.

4. Sprawniejsze trawienie.
Olejek zawarty w korzeniu imbiru pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, pomaga w zdęciach oraz zaparciach.
Imbir dodatkowo łagodzi mdłości zarówno te ciążowe, jak i po narkozie czy chemioterapii.

5. Sposób na ból głowy.
Przeciwzapalne właściwości imbiru są również pomocne w leczeniu najczęstszych dolegliwości związanych z bólami głowy. Wiele dostępnych bez recepty leków przeciwbólowych jest po prostu środkami przeciwzapalnymi, a nie lekami przeciwbólowymi.

Imbir jest naturalnym sposobem na osiągnięcie tego samego celu, ale bez skutków ubocznych preparatów chemicznych. W rzeczywistości badania pokazują, że codzienne spożywanie imbiru może potencjalnie powstrzymać cię przed bólami głowy, a nawet migrenami.

6. Chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów? Jedz imbir!

Organizm magazynuje tłuszcz jako rezerwę energii i raczej unika niepotrzebnego spalania go. Dieta odgrywa dużą rolę, ale część winy za wagę spoczywa również na genetyce. Dlatego ważne jest, aby pracować z ciałem, by schudnąć, a imbir może być doskonałym źródłem wsparcia.

Imbir jest znany z przyspieszania metabolizmu, co jest ważne, ponieważ w naszych czasach królują ciężkie potrawy, smażone i tłuste. Możliwa jest sytuacja, że mimo zastosowania diety, niestety nie chudniemy. Winny jest właśnie spowolniony metabolizm. Codzienne spożywanie imbiru może pomóc w zapobieganiu temu problemowi.



Wniosek?

Przy tych wszystkich niesamowitych korzyściach zdrowotnych mamy problem z wymyśleniem powodu, aby NIE jeść codziennie imbiru. Co więcej, imbir może być skuteczny zarówno na surowo, jak i ugotowany lub suszony.

Ze słodkim i lekko pikantnym smakiem imbir idealnie nadaje się do wypieków, frytek i sałatek owocowych. Świetnym rozwiązaniem jest też imbirowa herbatka!
Codzienne spożywanie imbiru jest cudownym nawykiem, który przynosi dużo korzyści.
Ważne!
Niestety nie każdy może spożywać imbir… np. osoby, które cierpią na hemofilię, ponieważ korzeń dość mocno rozrzedza krew. Także osoby, które mają problem z cieśniniem nie powinny spożywać imbiru. Wchodzi on w reakcje z lekami, zmieniając jednocześnie ich działanie.
Zatem imbir nie jest sposobem na wszystko ale naprawdę w wielu sytuacjach radzi sobie świetnie!