Dobroczynne właściwości ogórków

0
234

W ostatnich latach wzrosła nasza świadomość dotycząca jedzenia. Polacy zaczęli doceniać dobroczynny wpływ owoców oraz warzyw na stan zdrowia. Coraz częściej zwracamy uwagę na liczbę cennych składników znajdujących się w produktach. Nierzadko wolimy zapłacić więcej za produkt dobrej jakości, aniżeli kupować spryskane pestycydami warzywa i owoce. Co więcej, coraz popularniejsze w naszym kraju jest wykorzystywanie warzy i owoców w całości. Począwszy od cennego miąższu, poprzez wartościową skórkę, a skończywszy na bogatych w oleje pestkach. Nie jest tajemnicą, iż najwięcej wartościowych składników znajduję się tuż pod wierzchnią powierzchnią skórki. Z tego względu polecane jest spożywanie darów natury w całości. Jednym z owoców posiadających wiele składników, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie jest ogórek.  Ten zielony owoc, rosnący w każdym polskim ogródku jest źródłem wielu witamin. Regularne spożywanie go pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie i pracę naszego organizmu.

Ogórek – czym jest?

Ogórek uznawany jest za jedno z najstarszych warzyw na świecie. Szacuje się, iż jego hodowlę rozpoczęto nawet 400 lat temu w Indiach. Do Europy trafiły pod koniec XV wieku za sprawą Kolumba, który sprowadził je z Ameryki. Dziś uprawiane są na całym świecie. rozróżniamy trzy kategorie ogórków: ogórki gruntowe, korniszony oraz szklarniowe. W przypadku ogórków gruntowych ważne jest, aby pamiętać, by obieranie ogórków rozpocząć od części, która nie była połączona z rośliną. W przeciwnym wypadku ogórek może stać się nie do zjedzenia, za sprawą znajdującej się w skórce gorzkiej substancji.

 Ogórek – klasyfikacja

Przez większość konsumentów ogórek uważany jest za warzywo. Dokonując zakupów w sklepie ogórki znajdują się w dziale z warzywami. W rzeczywistości produkt ten jest owocem. Podobnie jak w przypadku pomidorów oraz papryki. Dlaczego ogórek jest owocem? Otóż, za owoce uznawane są te części rośliny, które zawierają nasiona oraz służą do ich rozsiewania.

Ogórki – dlaczego warto spożywać ten owoc?

W Polsce ogórki należą do grupy warzyw niedocenianych przez konsumentów. Nie wiadomo z czego to wynika. Niemniej jednak ogórki są jednymi z bardziej wartościowych warzyw dostępnych na rynku. Poza tym, iż zawierają wiele cennych składników odżywczych, stanowią doskonałe źródło wody. Ze względu na to, iż większa cześć tego owocu zbudowana jest z wody, ogórki zawierają niewielką ilość kalorii, a przy tym doskonale nawadniają organizm podczas upałów. Prawidłowe nawodnienie jest kluczem do zachowania dobrego samopoczucia, oraz sprawnego działania organów wewnętrznych. Witaminy zawarte są zarówno w ich skórce i miąższu, dlatego warto spożywać je w całości. Ogórki mogą stanowić doskonały dodatek do obiadu, jak i stać się samodzielnym daniem. Picie wody z dodatkiem ogórka dodatkowo wpływa na poziom nawodnienia naszego ciała.

Ogórki – dobroczynne właściwości

Regularne spożywanie ogórków może pozytywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia. Zawarte w nich przeciwutleniacze chronią nas przed wystąpieniem przewlekłych chorób oraz przedwczesnym starzeniem się skóry. Ogórki bogate są w witaminę C, K, magnez, potas oraz mangan. Co więcej zawierają związki, które działają na nasz organizm alkalizująco. Oznacza to, iż wspomagają proces odkwaszania organizmu. Regularne spożywanie ogórków pomaga w zwalczaniu obrzęków oraz wspomagają walkę z chorobami układu moczowego oraz chorobie reumatycznej. Wystarczy sporządzić wywar z jego pestek, a następnie wypić. Na tym nie kończą się właściwości ogórków. Zawarte w nich składniki przyspieszają prace jelit, a zatem zapobiegają powstawaniu zaparć.

Ogórki a koncerny kosmetyczne

Koncerny kosmetyczne wiele lat temu zdały sobie sprawę z ich dobroczynnych właściwości. Wyciąg z ogórków zmniejsza opuchliznę  oraz likwiduje cienie pod oczami. Nic wiec dziwnego, iż dodatek z ogórków znajduje się w kremach łagodzących, maseczkach do twarzy czy balsamach do ciała. Często wykorzystywane są do produkcji toników łagodzących, które jednocześnie odświeżają skórę oraz łagodzą podrażnienia. Doskonale sprawdzą się u osób, które zmagają się z trądzikiem młodzieńczym. Askorbina zawarta w ogórkach działa rozświetlająco na skórę, zatem sprawdzi się u osób, które posiadają różnego rodzaju przebarwienia na skórze. Witamina C zawarta w jego skórce odżywia skórę. Domowe maseczki natomiast działają ściągająco na skórę.

Ogórki – ciekawostki

Potencjał ogórków można wykorzystać na wiele sposobów. Ze względu na swój orzeźwiający zapach, wykorzystywane są do produkcji wysokiej klasy perfum oraz mgiełek wykorzystywanych do nawilżania oraz odświeżania do ciała.  

Ogórki należą do produktów o dużej zawartości witamin. ich ilość umożliwia uzupełnienie codziennego zapotrzebowania na niezbędne składniki odżywcze. Składające się z około 96% wody pozwalają na odpowiednie nawodnienie organizmu. Obok arbuzów stanowią doskonałe źródło płynów. Mogą stanowić doskonałą przekąskę, zakąskę, jak i danie główne. Polecane są każdemu, kto pragnie poprawić stan swojego zdrowia.