Plastic water bottle and glass

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w naszym ciele. Odgrywa rolę w trawieniu pokarmów oraz neutralizacji toksyn, które dostają się do naszego organizmu z pożywieniem, jest również odpowiedzialna za usuwanie metabolitów leków.

Choroby wątroby wynikają z czynników genetycznych, nieodpowiedniej diety i nadużywania szkodliwych substancji, głównie alkoholu i leków. Komórki wątroby, inaczej hepatocyty, regenerują się w niezwykle wolnym tempie, bo dzielą się jedynie raz na 8 lat.

To dlatego ich uszkodzenia mogą objawiać się długotrwałymi skutkami zdrowotnymi, w postaci niewydolności, marskości wątroby, a nawet raka. Stosując odpowiednią dietę możemy uchronić się przed tymi chorobami. Dobrym pomysłem jest wprowadzenie do swojego jadłospisu napojów, które korzystnie wpływają na wątrobę. Dzięki nim będziemy mogli cieszyć się zdrowiem dłużej i poprawimy swoje samopoczucie.

1. Pij dużo wody

Plastic water bottle and glass

Ten “napój” nie powinien być dla nikogo zaskoczeniem – picie dużej ilości wody jest dla naszego organizmu bardzo korzystne. Jak wszystkie organy nasza wątroba również potrzebuje wody do prawidłowego funkcjonowania, a odwodnienie może prowadzić do jej niewydolności. Aby wspomóc jej pracę możemy urozmaicić nieco nasze 8 szklanek wody dziennie o świeży sok z cytryny lub grapefruita. Cytrusy, pełne witaminy C i antyoksydantów, są znane ze swoich właściwości oczyszczających organizm i świetnie pomogą w detoksykacji wątroby. Regularnie spożywane cytrusy wzmocnią naszą odporność i pozbędą się wolnych rodników, chroniąc nie tylko wątrobę, ale i cały organizm. Grapefruit reguluje wydzielanie enzymów przez wątrobę, hamując je, dlatego ma działanie oczyszczające. Należy jednak pamiętać, aby nie spożywać grapefruita w trakcie przyjmowania leków – może hamować ich metabolizm i prowadzić do kumulacji leku w organizmie. 

2. Soki owocowe i warzywne

Pełne witamin i minerałów soki owocowe i warzywne powinny znaleźć się w diecie każdego, kto chce zadbać o swoją wątrobę. Wśród soków o właściwościach oczyszczających i wspomagających wątrobę, króluje sok z buraków. Buraki regulują wydzielanie żółci, pobudzają produkcję krwi, zwiększają dotlenienie organizmu i aktywność enzymatyczną wątroby. Dla ciekawszego smaku warto połączyć je z jabłkiem, miętą lub imbirem. Dla naszej wątroby bardzo zdrowe są również soki z zielonych warzyw, takich jak jarmuż, szpinak czy botwinka. Mają cudowne działanie detoksykujące i pełne są witamin z grupy B, które pomagają utrzymać korzystny bilans energetyczny w naszym organizmie. Wątroba potrzebuje także witaminy A, której znajdziemy dużo marchewce. Badania pokazują, że spożywanie dużej ilości tego warzywa chroni naszą wątrobę. W formie soku możemy połączyć marchewkę praktycznie z dowolnym owocem lub warzywem, na przykład z mango i cytryną, bogatymi w antyoksydanty, lub z ogórkiem i miętą, dla wspaniałego orzeźwienia. 

3. Zielona i biała herbata

Przede wszystkim, biała i zielona herbata są pełne antyoksydantów, które usuwają szkodliwe wolne rodniki, chroniąc komórki wątroby przed starzeniem się. Wspaniale oczyszczają organizm i pobudzają trawienie, a dodatkowo przyspieszają spalanie tłuszczu, dzięki czemu mogą uchronić nas przed chorobami wątroby wynikającymi z jej nadmiernego otłuszczenia. W tych herbatach znajdziemy szereg substancji aktywnych, które są dla nas niezwykle zdrowe. Niektóre z tych substancji mogą mieć działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne! Dwie filiżanki zielonej lub białej herbaty dziennie przyniosą nam duże korzyści zdrowotne, a przy okazji nieco nas odstresują.

4. Napoje ziołowe

Napary przygotowane z ziół, takich jak rumianek, ostropest plamisty, mniszek lekarski czy dziurawiec, z powodzeniem pobudzają wątrobę do regeneracji i oczyszczają cały organizm z toksyn. Wspaniale radzą sobie też z problemami trawiennymi, niwelując wzdęcia i nudności. Ostropest plamisty pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu chroni też wątrobę przed złogami tłuszczu. W tej roślinie znajduje się sylimaryna, która wzmacnia komórki wątroby, chroniąc je przed toksynami napływającymi z organizmu. Jest też pełen antyoksydantów, a dokładnie flawonoidów, które chronią hepatocyty przed starzeniem się. Oprócz naszych rodzimych ziół warto sięgnąć po napar z kurkumy i imbiru. Połączenie tych dwóch egzotycznych przypraw jest jednocześnie oczyszczające i przeciwzapalne, dlatego chroni organizm przed infekcjami, a wątrobę przed obumieraniem komórek w wyniku zapalenia. Jest też sprawdzonym sposobem na odchudzanie, gdyż rozgrzewa organizm i przyspiesza eliminację tłuszczu z tkanek.