Moc ziół i roślin przeciw bakteriom i wirusom

Współczesna medycyna posiada lekarstwa na wiele chorób, które dawnej groziły śmiercią. Niestety, nadużywanie aptecznych specyfików zamiast chronić nas przed infekcjami powoduje również skutki uboczne. Zbyt częste przyjmowanie antybiotyków sprawia, że bakterie powoli się na nie uodporniają. Z czasem lekarze muszą wyszukiwać dla nas kolejne, dotychczas niewypróbowane przez nas leki, żeby zadziałały na szybko adaptujące się bakterie. Dlatego, gdy nie jesteśmy poważnie chorzy warto dać naszemu organizmowi czas, by sam zwalczył infekcję. 

Bez antybiotyków bylibyśmy pozbawieni ochrony przed groźnymi chorobami przenoszonymi przez wirusy. Jednak, żeby nie naruszać naszego układu odpornościowego lepiej sięgać po naturalne środki. One nie zabiją dobrych bakterii, które są nam niezbędne. Warto zainspirować się naturą i sięgnąć po jedną z leczniczych roślin, które potrafią działać jak antybiotyk bez szkody dla naszej wrodzonej odporności.

1. Czosnek

To najpopularniejsza z roślin o antybiotycznych właściwościach. Jest bardzo łatwo dostępny, najpewniej znajdziemy go w naszej kuchni. Czosnek od wieków był stosowany jako lek antywirusowy. Skutecznie zabija grzyby i bakterie. Dzięki niemu można skrócić czas przechodzenia zwykłego przeziębienia nawet o połowę.

Głównym składnikiem odpowiadającym za cudowne działanie czosnku jest allicyna (zawiera ją także cebula). Aby zwalczyć infekcje lub zwiększyć naszą odporność wystarczy przyjmować codziennie rozgnieciony czosnek, najlepiej surowy lub lekko gotowany.

2. Olej z oregano

Olej z tej powszechnie stosowanego w kuchni zioła jest prawdziwym remedium na choroby wywoływane przez wirusy. Ma silne antybiotyczne działanie i trzeba ostrożnie dawkować jego spożycie. Przyjmując go doustnie należy pamiętać o rozcieńczeniu go w oliwie z oliwek lub innym oleju spożywczym. Wystarczy zaledwie parę kropel by wyleczyć infekcję.

Dawkowanie oleju z oregano zależne jest od stężenia substancji odpowiadającej za jego antybakteryjne,antygrzybiczne i przeciwpasożytnicze właściwości, czyli karwakrolu. Przydatny jest również w chorobach skóry, także w rozcieńczonej formie.

3. Echinacea

Jest ona często stosowana przy przeziębieniach, jednak jest o wiele bardziej skuteczna jako lek antybakteryjny przy infekcjach zwłaszcza górnych dróg oddechowych. Sprawdzi się także przy dezynfekcji ran i zakażeniu krwi.

4. Pieprz Cayenne

Pieprz kajeński jest często używany w celu dodania pikanterii potrawom. Jednak jego palące właściwości mogą pomóc nam zwalczyć bakterie i grzyby. Sporządzając leczniczą miksturę z dodatkiem pieprzu cayenne najlepiej połączyć go z łagodniejszym w smaku olejem takim jak olej kokosowy lub olej lniany. W ten sposób unikniemy palenia w przełyku nie szkodząc antybiotycznym właściwościom tej popularnej przyprawy.

5. Ekstrakt z pestek grejpfruta

Warto nie wyrzucać pestek z grejpfrutów, które jemy, gdyż mogą one nam posłużyć za lekarstwo, gdy dopadnie nas infekcja. Ekstrakt z nich ma porównywalną moc do mdła antybakteryjnego, tyle że całkowicie naturalną i bezpieczną. Pestki grejpfruta tak jak i owoc zawierają witaminę C i bioflawanoidy, które wzmacniają odporność. Mają też właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Wyciąg z pestek grejpfruta może być stosowany wewnętrznie jak i zewnętrznie.

6. Imbir

Ta znana z rozgrzewających właściwości przyprawa ma również antybiotyczne działanie. Stosowana w kuchni pomoże nam łagodzić problemy trawienne, a także zwiększy odporność. Działa antykancerogennie. Częste spożycie imbiru chroni nas także przed zatruciem salmonellą, listeriozą i pałeczkami Campylobacter, które mogą występować w jedzeniu.

7. Kapusta

Warzywa spożywane często zapewnią nam nie tylko codzienną porcję witamin i minerałów, niektóre z nich mają również inne cenne dla zdrowia właściwości. Wśród nich wyróżnia się kapusta posiadająca składnik o nazwie sulforafan, który, co prawda powoduje powstawanie gazów, ale również zwalcza komórki kancerogenne i działa antybakteryjnie.

8. Olej kokosowy

To olej, który często wymieniany jest jako zdrowy składnik diety i doskonały kosmetyk. Posiada on także właściwości antybakteryjne i zwalcza grzyby. Stosowany z umiarem wzmocni nasz system odpornościowy. Trzeba jednak uważać, by nie zjadać go w nadmiarze, gdyż zbyt wiele tłuszczów nasyconych nie jest wskazane w zrównoważonej zdrowej diecie.

9. Ocet jabłkowy

Nie wszyscy lubią smak octu jabłkowego, jednak warto wypróbować go ze względu na jego liczne właściwości zdrowotne. Najczęściej jest on stosowany do płukania włosów i skóry głowy oraz jako pomoc w odchudzaniu. Jednak potrafi on o wiele więcej. Ma silne antybiotyczne działanie. Pomoże szybciej pozbyć się infekcji i chorób skórnych. Częste picie octu jabłkowego wspomaga prawidłowe trawienie i zwiększa odporność. To zdrowszy zamiennik octu spirytusowego, który sprawdzi się w wielu potrawach.

10. Wyciąg z mirry

Mirra od wieków była stosowana w leczeniu ran i chorób skóry. Znana jest z Biblii i kojarzona z darami trzech króli. Także współczesne badania potwierdzają jej moc. Potrafi ona bowiem pokonać tak groźne bakterie jak E. coli, gronkowiec złocisty, pałeczki ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa) czy Candida albicans.

11. Liść oliwny

Ekstrakt z liścia oliwnego był stosowany dawniej w leczeniu malarii, zmniejsza bowiem gorączkę i zwalcza bakterie. Pomaga też jako lek przeciwwirusowy. Łagodzi choroby wywołane przez grzyby. Przyjmowanie go jako suplementu zmniejsza problemy skórne na tle bakteryjnym i grzybicznym. Jest stosowany w kosmetykach do twarzy i ciała.

Podsumowanie

Dzięki naturalnym antybiotykom stosowanym jako uzupełnienie codziennej diety będziemy mniej narażeni na infekcje. Używając leczniczych roślin unikniemy uodpornienia na antybiotyki przepisywane nam przez lekarzy, by w razie poważnej choroby apteczne specyfiki pomogły nam pokonać chorobę. Warto dbać o nasz naturalny system odpornościowy, by był on silną barierą chroniącą nas przed zakażeniem wirusami.